torsdag 29 november 2012

Vegetarisk Festival Trang Lördag

Den vetgetariska festiveln är verkligen en annorlunda festival. I slutet av den ca tre veckor långa festivalen är det så dags för parad med uppklädda småflickor och musik. Det är en välregisserad parad där alla inblandade verkligen går in för sina roller. Paraden snirklar sig genom Trangs gator och affärsinnehavare har dukat upp fina bord med frukt och mat. Hit kommer delar av paraden och smäller smällare och vissa utvalda har rollen att "välsigna" människorna i affären eller hotellet.

I paraden finns en del som har "piercat" sig i ansiktet. Om man nu kan kalla det det! Huga. Det finns en scen där jag inte lyckades komma så nära och det blir lite svårt att se. Därför förklarar jag istället vad de gör. De står i en ring och slår sig själva i ryggen med en stor kniv eller machete. Därefter drar de kniven över tungan. Vissa har en yxa som de lägger mot magen och slår med en hammare på den. Alla de som "piercat" sig följs av en kamrat som håller ett öga på de och som svalkar de med lite vatten emellanåt. :)

Ytterst handlar detta om att visa den styrka som finns i budhismen. Genom att gå på glödande kol visar man att man är "troende". Den som inte tror, han bränner sig. Denna festival har attraherat många nya unga deltagare. För att visa att man deltar i den vegetariska festivalen, och att man bara äter vegetarisk mat under denna period, klär man sig helt i vitt. Det är svårt för oss västerlänningar, "faranger", som vill  ha kött till middag i en stad som Trang under denna tid.


Marie och Ossian skänkte pengar i drakens mun och fick också en välsignelse. De fick samtidigt ett skäggstrå från draken att fästa runt handleden, vilket betyder "good luck".

Marie blev dessutom målad i ansiktet. Fin hon blev! :)













Det är bra om nu barn tittar på filmen, att de gör det i sällskap av en vuxen.








Vi hörs snart igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar